Общината уби лятното кино до НДК


Лятното кино зад ръбестия паметник пред Националния дворец на културата в София се намира в клинична кома. Странно, защото през изминалите години стотици зрители дружно се вживяваха в сюжетите на прожектираните родни филми. Фактът, че там бяха прожектирани стари (и не толкова) български филми се допълваше от атмосферата на централна София. Българи, насядали в прохладна лятна вечер пред български филми, при това безплатно.
Също така, не рядко сцената се използваше за концерти на популярни и не чак толкова популярни изпълнители. Тази идилия обаче беше убита безкомпромисно, за да напомни, че ние сме просто петънца върху картината наречена "бизнес".

Какво се случи? През 2010 година Бойко преряза поредната лента при откриването на лятната сцена. Тя функционира успешно едно лято в новия си вид. Базата беше построена от „Виваком”, а договорът за ползване на локацията беше сключен с “Camera”. Всичко мина чудесно до юни тази тази година. Столична Община реши да изкара повече пари от наем на локацията и пусна нова обява за наемател. Така „Camera” си събраха камерите, а „Виваком” увиснаха, макар, че бяха подготвили 50 хил. лева за настоящия сезон, който дори щеше да бъде удължен до 6 месеца. Логично процедурата на Столична Община толкова се проточи, че лятото вече е безвъзвратно изгубено.

И така в приказката, която превърна "обществения кенеф” до НДК в локация с културно значение, победиха протагонистите. Спокойно, има и добра новина, ако ви напират бъбреците, ходете да пуснете една вода зад паметника - кенефът отново функционира.

Няма коментари: